Door op
rob jonas

Als je kindje voor het eerst gaat lopen is het al snel noodzaak om de eerste schoentjes aan te schaffen, de vraag rijst snel welke schoenen verstandig zijn. Waarschijnlijk heb je al een paar of 2 gekregen als kraamkado dat niet goed past of er mooi uitziet maar functioneel ? Nee niet echt. Wij kregen meerdere schoentjes voor ons eerste kind en die schoentjes hebben we nooit gebruikt. Wanneer je kindje alleen nog binnen loopt is het niet nodig om een schoen met echte zool te hebben, de voetjes zijn ook nog zo teer dat een zacht stoffen slofje of een leren slofje (waar sommigen de voorkeur aan geven) voldoende is.

adidas snice 3 cf i paars
vans authentic lace bb roze
adidas superstar crib wit
converse first star green beige
adidas superstar 2 cmf crib wit
vans classic slipon bb multicolor

Schoentjes voor de eerste stapjes moeten lekker flexibel zijn

Wanneer je kindje naar buiten wil wordt het wel tijd dat je een paar lekkere schoentjes aanschaft. Je kindje gaat de wereld buiten verkennen en heeft daarbij bescherming nodig, ook aan de voetjes. Het gaat dan meer om warmte en grip, regen en harde ondergrond zijn ineens de playground geworden.

Schoentjes dienen als bescherming, het is een hulpmiddel om buiten warm te blijven, beschermt je voeten tegen kou en regen, maar zorgt er ook voor dat je tegen een stootje kan. Je gaat klimmen en kruipen, rennen en proberen, het laatste waar je rekening mee gaat houden is je schoen. Je bent immers volledig gefocussed op alle nieuwe dingen om je heen. Bij dat proberen en spelen is het dus belangrijk dat je kind een schoentje heeft dat meewerkt, dat ervoor zorgt dat het lopen niet wordt belemmerd en dat juist dat extra beetje zelfvertrouwen geeft waardoor je kind zich steeds zekerder gaat voelen.

Ik heb het vaak genoeg gezien dat kinderen met te grote schoenen, loch en lomp aan het spelen zijn, rekening houdend met die stomme schoenen die niet meewerken maar juist tegenwerken. Het is dan zo overduidelijk dat een kind wordt belemmerd, onnodig, de oplossing is simpel. Gewoon een paar lekkere sneakertjes met flexibele zool, niet te groot, maar pasmaat, ze lopen goed uit en groeien mee met het looppatroon van je kind. Een extra paar per jaar zorgt al voor betere loop ontwikkeling, ik zie het elke dag voor mijn neus bij mijn eigen kids.

De beste schoentjes in de kleinste maat die je nodig hebt.

De beste schoentjes voor het leren lopen zijn er niet, ik kan je wel vertellen wat mijn ervaring is met mijn eigen kinderen. Toen mijn oudste zoon voor het eerst ging lopen kwamen we er al snel achter dat hij belemmerd werd door zijn schoenen, hij viel veel vaker dan nodig, naar later bleek struikelde hij over zijn eigen schoenen. Ik ben toen direct op zoek gegaan naar schoenen die ik zelf ook graag draag en dan in een kleinere maat, ik kwam uit op vans en keep. Die bleken ook in kleinere maatjes beschikbaar en ik zou niet meer anders kopen. Alle 2 mijn zoons hebben enorm veel profijt gehad van lekkere soepele en vooral niet te grote schoenen.

Mijn dochtertje van 1,5 loopt sinds een paar maandjes vrolijk rond op classic slipons van vans, dat zijn lekkere instappertjes die perfect zijn voor de eerste stapjes, ook op de creche binnen heeft ze ze aan. Nu het kouder wordt heeft ze vans chukka met klittenband. Ze zat zojuist al zelf het klittenband los te maken toen ze binnenkwam, heerlijk toch ? De vans chukka zijn wat hoger en goed voor de herfst en winter, gevoerd met fleece aan de binnenkant dus lekker warm.

Zodra je zoon of dochter naar buiten gaat is het tijd voor een schoentje met beschermende zool. Voor die eerste stapjes heb je maat 18, 19 of 20 nodig afhankelijk van de grote van de voet. Een lekker licht schoentje is voor je kind het fijnst.

Bovenaan heb ik een selectie gemaakt van de schoenen die mijn dochtertje van 1,5 jaar nu draagt, deze schoentjes zijn licht en flexibel en zijn dus ook perfect als jouw kind nu de eerste stapjes gaat maken: